Hazırlayan: John Piper
“Korkmayın! Tanrı sizi denemek için geldi; Tanrı korkusu üzerinizde olsun, günah işlemeyesiniz diye.” (Mısır’dan Çıkış 20:20)
Bir adice işleyen ve bizi Tanrı’dan uzaklaştıran ve bir de tatlılıkla işleyen ve bizi Tanrı’ya yaklaştıran bir korku vardır. Musa, Mısır’dan Çıkış 20:20’de aynı ayet içerisinde insanları birine karşı uyarırken, bir diğerine çağırdı: “Musa, ‘Korkmayın!’ diye karşılık verdi, ‘Tanrı sizi denemek için geldi; Tanrı korkusu üzerinizde olsun, günah işlemeyesiniz diye.’”
Bu iyi türden olan korkunun en güzel örneğine, oğullarımdan biri bir Alman kurdunun gözlerinin içine baktığı zaman şahit oldum. Kilisemizden bir aileyi ziyarete gitmiştik. Oğlum Karsten o zaman yedi yaşlarındaydı. Kocaman bir köpekleri vardı ve bu köpek yedi yaşındaki bir çocukla göz göze duruyordu.
Bu köpek arkadaş canlısıydı ve Karsten için de arkadaş edinmek hiç sorun değildi. Ama Karsten’i unuttuğumuz bir şeyi alıp getirmesi için arabaya geri gönderdiğimizde, koşmaya başladı ve köpek de onun arkasından hafif bir hırıltıyla hızlıca koşturmaya başladı. Elbette bu Karsten’i ürküttü. Ama köpeğin sahibi şöyle dedi: “Karsten, neden sadece yürümüyorsun? Köpek insanların kendisinden kaçmalarından hoşlanmıyor.”
Karsten köpeğe sarılırsa, köpek de arkadaş canlısı oluyor ve hatta yüzünü yalıyordu. Ama ondan kaçarsa, hırlıyor ve Karsten’i korkutuyordu.
Rab korkusu da bunun gibidir. Tanrı’nın kendi gücünün ve kutsallığının içimizde bir korku uyandırmasını istemesinin sebebi bizi kendisinden uzaklaştırmak değildir. Tanrı’dan korkmak demek, ilk başta yüce güvencemiz ve tatminimiz olan O’nu bırakmaktan korkmaktır.
Ya da başka bir şekilde söylemek gerekirse, imansızlıktan korkmamız gerekir. Tanrı’nın iyiliğine güvenmemekten korkun. Romalılar 11:20’nin ana fikri de bu değil midir zaten? “İmanla yerinde duruyorsun. Böbürlenme, kork!” Yani, korkmamız gereken şey inanmamaktır, imansızlıktır. Tanrı’dan uzaklaşmaktan korkun. Ama O’nunla yürür ve O’nun boynuna sarılırsak, O da sonsuza dek dostumuz ve koruyucumuz olacaktır.
Tüm içerikler aksi belirtilmedikçe Müjde Birliği’ne aittir. Kişisel amaçlar veya ticari olmayan amaçlar dahilinde, bu içerikleri özgürce kullanabilir, paylaşabilir ve çoğaltabilirsiniz. Ancak yazılı içeriğin çevrimiçi yayınlandığı durumlarda, şu şekilde asıl makaleye gönderme yapan bir ibare eklenmesi gerekmektedir:
(c) Müjde Birliği. Asıl makaleye şuradan erişebilirsiniz: https://mujdebirligi.com/gunluk-ruhsal-okumalar/26-haziran-bizi-icine-ceken-korku/