Hazırlayan: John Piper
İnsanları bir düş gibi siler, süpürürsün. Sabah biten ot misali: sabah filizlenir, büyür; akşam solar, kurur… Bu yüzden günlerimizi saymayı bize öğret ki, bilgelik kazanalım. (Mezmurlar 90:5-6, 12)
Benim için bir yılın sonu, sanki yaşamımın sonu gibidir. 31 Aralık’taki saat 11:59’sa ölüm anım gibidir.
Yılın 365 günü sanki küçük bir insan ömrü gibidir. Bu son saatlerse, doktorun bana hastanede sonumun yakın olduğunu söylediği son günler gibi. Bu son saatlerde, bu yılın ömrü gözlerimiz önünden geçiyor ve şu kaçınılmaz soruyla yüzleşiyorum: Bu yılı iyi yaşadım mı? Adil Yargıç olan İsa Mesih bana, “Aferin, iyi ve güvenilir köle” diyecek mi (Matta 25:21)?
Yılımın bu şekilde sonlanıyor olmasından dolayı oldukça şanslı hissediyorum. Ayrıca yıl sonu sizin için de aynı anlamı taşısın diye dua ediyorum.
Şanslı hissetmemin sebebi, kendi ölümümle ilgili bir deneme sürümüne sahip olabilmenin büyük bir avantaj olması. Yaşamınızın son sahnesine hazırlanırken, yılda bir kez böyle bir prova oldukça faydalı oluyor. Faydalı oluyor çünkü 1 Ocak sabahında, birçoğumuz yepyeni bir yaşamın eşiğinde, en baştan başlayabildiğimiz bir şekilde yaşıyor olacağız.
Provaların en güzel yönü, bunların size nerelerde zayıf olduğunuzu, hazırlığınızın hangi noktalarında hata olduğunu göstermesidir. Ayrıca provalar, gerçek seyircilerin önüne geçmeden önce size değişim imkânı tanır.
Tahmin ediyorum ki bazılarınız için, ölme düşüncesi öyle korkunç, karanlık, keder ve acı doludur ki, özellikle de tatil günleri söz konusu olduğunda, bu düşünceyi aklınızdan çıkarmak için elinizden geleni yapıyorsunuzdur. Bu çabanın bilgece olmadığını ve kendinize yazık ettiğinizi düşünüyorum. Şunu fark ettim ki, bu hayatta çok az şey, yaşamımı düzenli olarak ölümüm üzerinde düşünmek kadar derinden etkileyebiliyor.
Yaşamınızı en iyi şekilde yaşayabilmeniz için gereken bilgeliği nasıl kazanırsınız? Mezmur yazarı cevap veriyor:
İnsanları bir düş gibi siler, süpürürsün. Sabah biten ot misali: sabah filizlenir, büyür; akşam solar, kurur… Bu yüzden günlerimizi saymayı bize öğret ki, bilgelik kazanalım. (Mezmurlar 90:5-6, 12)
Günlerinizi saymak, basitçe yaşamınızın kısa olduğunu ve ölümünüzün yakın olduğunu hatırlamak demektir. Büyük bilgelik, yani yaşamı bir devrim niteliğinde değiştiren bilgelik, düzenli olarak bu tür şeyler üzerinde düşünmekten gelir.
Pavlus’un kendi yaşamını değerlendirirken kullandığı başarı ölçütü, imanını koruyup korumadığıydı. “Yüce mücadeleyi sürdürdüm, yarışı bitirdim, imanı korudum. Bundan böyle doğruluk tacı benim için hazır duruyor. Adil yargıç olan Rab o gün bu tacı bana, yalnız bana değil, O’nun gelişini özlemle beklemiş olanların hepsine verecektir” (2. Timoteos 4:7-8). Bizim de bu yılın sonundaki sınavımız bu olsun.
Olur da geçen yılda imanımızı korumadığımızı fark edersek, tıpkı benim mutlu olduğum gibi, şunu bilerek mutlu olalım: Bu yıl sonu ölümü (muhtemelen) yalnızca bir prova ve önümüzdeki bir sonraki yılda, imanı koruyabileceğimiz yeni bir yaşam yatıyor.
Tüm içerikler aksi belirtilmedikçe Müjde Birliği’ne aittir. Kişisel amaçlar veya ticari olmayan amaçlar dahilinde, bu içerikleri özgürce kullanabilir, paylaşabilir ve çoğaltabilirsiniz. Ancak yazılı içeriğin çevrimiçi yayınlandığı durumlarda, şu şekilde asıl makaleye gönderme yapan bir ibare eklenmesi gerekmektedir:
(c) Müjde Birliği. Asıl makaleye şuradan erişebilirsiniz: https://mujdebirligi.com/gunluk-ruhsal-okumalar/31-aralik-olum-provasi/