30 Ağustos 2020 Jen Wilkin
Temel Bilgi Oluşturun
Bugün kadınlar kendilerini pek çok yöne doğru çekilmiş buluyorlar: iş, aile, hizmet, spor ve diğer etkinliklerin hepsi programlarımızı takip ediyor. Ne kadar çok çekilirsek, Kutsal Kitaplarımız’ı kişisel olarak incelemeye ayırdığımız zamanı korumak için o kadar çok çalışmamız gerekir. Sonunda oturup okuyabildiğimizde, her değerli dakikanın buna değmesini isteriz. İster on beş dakikamız ister iki saatimiz olsun, çabalarımızın mümkün olan en fazla faydayı sağlamasını istiyoruz. Ama okumak zorunda olduğumuz zamandan en iyi şekilde nasıl yararlanabiliriz?
Kişisel çalışma zamanımızın o günkü duygusal depomuzu doldurmasını istemek cazip gelebilir. Ne kadar zamanımız olursa olsun harekete geçebileceğimiz bir uygulama noktası bulmak için acele edebiliriz. Bu, Söz’deki zamanımızı günlük ruhsal okumalarla, yani bir metin üzerinde derin düşünmekle ve onu hemen uygulamaya koymanın bir yolunu aramakla sınırladığımız anlamına gelebilir. Günlük ruhsal okumalar faydalıdır, ancak temel değildir ve Kutsal Kitap hakkındaki temel anlayışımız geliştikçe faydası aslında katlanarak artar. Bu nedenle Kutsal Kitap’ı yüreğimizle olduğu kadar aklımızla da incelemeliyiz. Bu nedenle Kutsal Kitap’ı yüreğimizle olduğu kadar aklımızla da incelemeliyiz.
Kutsal Kitap’ı günlük ruhsal okuma şeklinde okurken, Kutsal Yazılar hakkında temel bir bilgi edindiğiniz zamanla bunu tamamlamaya çalışın. İşte o zamandan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacak dokuz öneri.
1. Uzun Vadeli Bir Görüşe Sahip Olun
Kutsal Kitap’ı bir banka kartı yerine bir birikim hesabı olarak düşünün. Acil bir ihtiyacı karşılamak için kullandığınız azalan bir bakiye olarak görmek yerine, haftalar, aylar ve yıllar boyunca kümülatif (gittikçe artan) bir etkiye sahip olmasına izin verin.
Bir gün okuduktan sonra bir metni tam olarak anlayamayabilir veya onu iyi bir şekilde uygulayamayabilirsiniz. Sorun yok. Hesabınıza para yatırmaya devam edin, Tanrı’nın mükemmel zamanlamasında, incelediğiniz şeyin anlamını ve yararlılığını aydınlatacağına ve değerini artıracağına güvenin. Ya bugün çalıştığınız metin sizi bundan on yıl sonraki bir sınava hazırlıyorsa? Çalışma süreniz otuz dakika içinde düzgün bir şekilde sonuçlansa da sonuçlanmasa da hiçbir şeyin boşa gitmediğine güvenerek şimdi sadakatle çalışın.
2. Sabit Kalın
Her gün Kutsal Kitap’ın farklı bölümlerinden alıntılar okumak yerine, bir kitap seçin ve orada kalın. Konuyla ilgili çalışma kılavuzları ve ruhsal okuma kılavuzları, bize Kutsal Yazılar hakkında parça parça bilgi verebilir.
Belirli metinlere çok aşina olabiliriz, ancak bağlamlarını asla öğrenemeyebiliriz. Kutsal Kitap içerisindeki bir kitabı baştan sona okumak, Kutsal Kitap bilgimizdeki noktaları birleştirmemize ve metni tutarlı bir şekilde anlamamıza yardım eder.
3. Bağlamı Onurlandırın
Belirli bir kitabı incelemeye başlamadan önce, kendinizi doğru bir şekilde anlamaya hazırlamak için onun tarihsel ve kültürel bağlamını araştırın. Bir kitabı, orijinal okuyucusu ve ortamı ışığında okumak, yorumlamanın temel ilkesidir.
Kitabı kim yazdı? Kime yazıldı? Bu kitap ne zaman yazıldı? Hangi tarihsel ve kültürel faktörler onun yazılmasını teşvik etti ve bilgilendirdi? Bu soruları araştırmak, bizi kendi kültürel veya tarihsel önyargımız ışığında yorumlamaktan korur. (Eğer İngilizce biliyorsanız) Burada size yardımcı olacak önemli bir kaynak, ESV Study Bible’dır.
4. Türü Anlayın
Kutsal Kitap birçok farklı edebi türden oluşur. Tarihsel anlatı, şiir, peygamberlik, bilgelik edebiyatı ve daha fazlasını içerir. Bu türlerin her biri belirli kurallara uyar. Her biri, dili ve imgeleri belirli bir şekilde kullanır.
Mezmurları Müjdeleri okuduğumuz gibi okuyamayız, ya da bilgelik edebiyatını okuduğumuz gibi peygamberliği okuyamayız. Belirli bir metne başladığınızda, türü hakkında bilgi edinin ve o türün nasıl “işlediğine” bakarak okuyun.
5. Kanıtlanmış Araçları Kullanın
Amacınız Kutsal Yazılar hakkında temel bilgiler oluşturmaksa, bunu yapmak için iyi araçlara ihtiyacınız olacaktır.
Zamanın testine dayanan araçları seçin: metni tekrar tekrar okuyun, anlamlarına odaklanmanıza yardımcı olmak için ayetleri kendi kelimelerinizle yeniden ifade edin, kelime anlamlarına bakın, metnin bir kopyasına açıklama ekleyin ve çapraz referansları kontrol edin. Bu araçların her biri, anlayış geliştirmenize ve sağlam yorumlama ve uygulamaya doğru ilerlemenize yardımcı olacaktır.
6. “Bilmiyorum”da Kalın
Genel olarak kendimizi kaybolmuş hissetmekten hoşlanmayız ve özellikle Kutsal Kitap’ı okurken kendimizi kaybolmuş hissetmekten hoşlanmayız. Ama o duygu aslında bir arkadaştır, öğrenme sürecinde önemli bir adımdır.
Bilmediklerimizin boyutunu hissedene kadar, kendimizi bilginin peşinden gitmeye zorlamayız. Çeşitli çalışma yardımlarına koşarak kaybolma hissimizi en aza indirme eğilimindeyiz. Bir metni okuruz, anlamamanın uyumsuzluğunu hissederiz ve uyumsuzluğu gidermek için hemen çalışma notlarına başvururuz.
Ama bu uyumsuzluk, sonunda ona ulaştığımızda anlayışımızı korumamıza yardımcı olan şeydir. Vaazlar veya bir Açıklamalı Kutsal Kitap’taki notlar da dahil olmak üzere yorumlar (yorum kitapları), en iyi şekilde, bir metni kendi başınıza anlamaya çalışarak zaman harcadıktan sonra kullanılır. Çalışma yardımcılarına başvurmadan önce, yukarıda belirtilenler gibi araçları kullanarak anlamak için kendinizi okumaya zorlayın. Bunu yapmakla, Tanrı’yı başkasınınkiyle değil, kendi aklınızla sevme emrini yerine getirirsiniz.
7. Hepsini Çalışın
“Kutsal Yazılar’ın tümü Tanrı esinlemesi… ve… yararlı…” (2. Ti. 3:16) ise, onun tamamında zaman geçirmek için çabalamamız daha iyi olmaz mı? Çalışma zamanınızı, zamanla Kutsal Yazılar’ın yalnızca en erişilebilir veya tanıdık görünen bölümlerine değil, tüm bölümlerine maruz kalacak şekilde kullanmaya karar verin.
Yeni Antlaşma’yı tam olarak anlamak için Eski Antlaşma’ya ihtiyacımız var. Yakup’a ihtiyacımız olduğu kadar Levililer’e de ihtiyacımız var. Kutsal Kitap’ın sıkıcı veya yararsız görünen bölümlerinden kaçınmamaya veya acele etmemeye dikkat edin. Soy kütükleri, garip peygamberliksel görümler ve inşaat malzemelerinin envanteri bile eğitimimiz için faydalıdır, ancak bunun nasıl olduğunu anlamak biraz zaman alabilir.
8. Kutsal Kitap’ın Tanrı Hakkında Bir Kitap Olduğunu Unutmayın
Kutsal Kitap’ı yaşamlarımız için bir yol haritası veya “bol yaşam” için bir rehber olarak okumak cazip gelebilir. Ama Kutsal Kitap, tam anlamıyla, bizimle ilgili bir kitap değildir. Yaratılış’tan Vahiy’e kadar, Tanrı’nın karakterini ve işini ortaya koyar ve kutlar.
Kendimize ait bilgi edinebiliriz ancak yalnızca Tanrı bilgisini edindikçe kendi karakterimizi O’nunla ilişkili olarak görmeyi öğreniriz. Şunu sorarak okuyun: “Bu metin bana Tanrı ve O’nun kurtaran işi hakkında ne öğretiyor?” Sonra kendinizi O’na ilişkin şekilde gözden geçirin: “Tanrı’nın uzun süredir sabırlı olduğunu bilmek, ne kadar sabırsız olduğumu düşünmeme neden oluyor. O zaman nasıl yaşamalıyım?” Bir metinden çıkacak uygulamanın, Tanrı’yı belirli bir ışıkta görmekten kaynaklanmasına izin verin.
9. Dua Edin
Bilgelikten yoksunuz. Bunu en net şekilde, Kutsal Kitap’ı incelemeye başladığımızda fark ederiz. Bunu fark etmenin daha iyi bir yolu olamaz.
Çalışma zamanınızdan önce, sırasında ve sonrasında dua edin. Tanrı’dan size işitmek için kulak vermesini isteyin. Mezmur yazarı gibi, “Gözlerimi aç, yasandaki harikaları göreyim” diye dua edin (Mezmur 119:18). Sınırlılığınızı kabul edin ve alçakgönüllü bir şekilde Tanrı’dan çalışırken size bilgelik ve içgörü vermesini isteyin. İsteğinizi reddetmeyecektir.
Bu makale Jen Wilkin tarafından yazılmıştır ve ESV Women’s Study Bible‘dan uyarlanmıştır.
Jen Wilkin, Dallas, Teksas’tan bir Kutsal Kitap öğretmenidir. Kutsal Kitap okuryazarlığının bir savunucusu olarak, ev, kilise ve kilise organizasyonlarıyla ilgili bağlamlarda kadınlar için çalışmalar organize edip yönetti ve çok satan Women of the Word de dahil olmak üzere çok sayıda kitap yazdı. Onu JenWilkin.net’te bulabilirsiniz.
Tüm içerikler aksi belirtilmedikçe Müjde Birliği’ne aittir. Kişisel amaçlar veya ticari olmayan amaçlar dahilinde, bu içerikleri özgürce kullanabilir, paylaşabilir ve çoğaltabilirsiniz. Ancak yazılı içeriğin çevrimiçi yayınlandığı durumlarda, şu şekilde asıl makaleye gönderme yapan bir ibare eklenmesi gerekmektedir:
(c) Müjde Birliği. Asıl makaleye şuradan erişebilirsiniz: https://mujdebirligi.com/makaleler/kutsal-kitap-calismanizdan-en-iyi-sekilde-yararlanmak-icin-9-ipucu/