Hazırlayan: John Piper
Rab’bin çağrısını aldığı zaman köle olan kimse, şimdi Rab’bin özgürüdür. Özgürken çağrılan kişi de Mesih’in kölesidir. (1. Korintliler 7:22)
Pavlus’un “Rab”, yani Efendi anlamına gelen yerleri değiştirip onları “Mesih” yapmasını beklerdim.
Pavlus özgürlüğümüzü İsa’nın bizim Efendimiz olmasıyla (“Rab’bin özgürü”) ve yeni köleliğimizi de İsa’nın bizim Mesihimiz olmasıyla bağdaştırmaktadır (“Mesih’in kölesi”). Bu gariptir çünkü Mesih kendi halkını onları kuşatanların elinden kurtarmak için geldi ve efendiler de kendi kölelerinin yaşamlarının yönetimini ele geçirmektedirler.
Bunu niye bu şekilde söylüyor? Neden köleliği (özgürlüğü değil) Mesih’le bağdaştırırken, özgürlüğü Efendi’yle bağdaştırmaktadır?
İddia: Bu değişimin yeni özgürlüğümüz üzerinde iki ve yeni köleliğimiz üzerinde de iki etkisi vardır.
Bir yandan, bizi “Rab’bin özgürü” olarak çağırırken, yeni özgürlüğümüzü güvence altına almakta ve bunu sınırlandırmaktadır:
- O’nun rabliği, efendiliği, diğer tüm efendilerden üstündür ve dolayısıyla da özgürlüğümüzün karşısına duracak hiçbir şey yoktur, tümüyle güvence altına alınmıştır.
- Ancak diğer tüm efendilerden özgürken, O’ndan özgür değiliz. Özgürlüğümüz merhametli bir şekilde sınırlandırılmıştır. İsa, Efendimiz’dir.
Bir diğer yandan, bizi “Mesih’in kölesi” olarak çağırırken, kölelik zincirlerimizi gevşetmekte ve köleliğimizi güzelleştirmektedir:
- Mesih, halkını esaret zincirlerinden kurtarmak ve onları esenlik meydanlarına getirmek için onlara sahip çıkmaktadır. “Egemenliğinin ve esenliğinin büyümesi son bulmayacak” (Yeşaya 9:7).
- Onlara en tatlı sevinci verebilmek için, onları sahiplenmektedir. “Oysa sizleri en iyi buğdayla besler, kayadan akan balla doyururdum” (Mezmurlar 81:16). Bu Kaya, Mesih’tir.
Öyleyse, ey Hristiyan, şununla sevin: “Rab’bin çağrısını aldığı zaman köle olan kimse, şimdi Rab’bin [yani Efendi’nin] özgürüdür. “Özgürken çağrılan kişi de Mesih’in, [yani zincirlerimizi gevşeten, köleliğimizi güzelleştiren Mesih’in]kölesidir.”
Tüm içerikler aksi belirtilmedikçe Müjde Birliği’ne aittir. Kişisel amaçlar veya ticari olmayan amaçlar dahilinde, bu içerikleri özgürce kullanabilir, paylaşabilir ve çoğaltabilirsiniz. Ancak yazılı içeriğin çevrimiçi yayınlandığı durumlarda, şu şekilde asıl makaleye gönderme yapan bir ibare eklenmesi gerekmektedir:
(c) Müjde Birliği. Asıl makaleye şuradan erişebilirsiniz: https://mujdebirligi.com/gunluk-ruhsal-okumalar/11-subat-koleligin-en-iyi-sekli/