Hazırlayan: John Piper
Babamız Tanrı’ya ve Rab İsa Mesih’e ait Selanik kilisesine. (2. Selanikliler 1:1)
Kilise olarak bizler bir Baba’ya ve bir Rab’be aidiz. Bu ne demek?
“Baba” kelimesi, temelde ilgi, alaka, besleme, koruma, sağlayış ve terbiyeyi ima etmektedir. Dolayısıyla, Baba’da olmakla kastedilen şey de temelde, göksel Babamız olan Tanrı’nın ilgisi ve koruması altında olmaktır.
Bir diğer ifadeyse Rab’dir: Rab İsa Mesih’teyiz. “Rab” kelimesi, temelde yetki, önderlik ve sahipliği ima etmektedir. Dolayısıyla, Rab’de olmakla kastedilen şey de temelde, yüce Rabbimiz olan İsa’nın yetkisi ve sahipliği altında olmaktır.
Pavlus da Selanik kilisesini, onlara bir aile (Baba’nın ilgi ve alakası altında) oldukları ve hizmetkârlar (Rab’bin himayesi atında) oldukları gerçeğini hatırlatarak selamlamaktadır. Tanrı’nın burada iki şekilde, Baba ve Rab olarak ve kilisenin de aile ve hizmetkârlar olarak betimlenişi, bizim en büyük iki ihtiyacımıza karşılık gelmektedir.
Her birimizin bir yandan imdada ve yardıma ve bir diğer yandan da amaç ve anlama ihtiyacı vardır.
- Bize acıyıp merhamet gösterecek ve bizi günahtan ve perişanlıktan kurtaracak göksel bir Baba’ya ihtiyacımız vardır. Son derece zayıf ve kırılgan olduğumuzdan dolayı, attığımız her adımda O’nun yardımına ihtiyacımız vardır.
- Ayrıca bize yaşamda önderlik edecek, bize bilgeliği öğretecek, yerine getireceğimiz büyük ve anlamlı bir tanrısal amaçla, yaşamak için bir sebeple bizi donatacak göksel bir Rab’be ihtiyacımız vardır. Her ne kadar kıymetli ve ihtiyacımız olan bir şey olsa da, yalnızca bir Baba’nın ilgi ve alakası altında güvende olmayı değil, aynı zamanda da uğruna yaşayacağımız yüce bir dava da isteriz.
Merhametli bir Baba’nın Koruyucumuz olmasını ve her şeye kadir bir Rab’bin Kahramanımız, Komutanımız ve Önderimiz olmasını isteriz. Bu sebeple, Pavlus 1. ayette bizim “Babamız Tanrı’ya ve Rab İsa Mesih’e ait” olan kilise olduğumuzu söylediğinde, esenlik ve yardım buluruz çünkü Tanrı, Babamız’dır! Aynı zamanda da cesaret ve anlam buluruz çünkü İsa, Rab’dir!
Tüm içerikler aksi belirtilmedikçe Müjde Birliği’ne aittir. Kişisel amaçlar veya ticari olmayan amaçlar dahilinde, bu içerikleri özgürce kullanabilir, paylaşabilir ve çoğaltabilirsiniz. Ancak yazılı içeriğin çevrimiçi yayınlandığı durumlarda, şu şekilde asıl makaleye gönderme yapan bir ibare eklenmesi gerekmektedir:
(c) Müjde Birliği. Asıl makaleye şuradan erişebilirsiniz: https://mujdebirligi.com/gunluk-ruhsal-okumalar/1-nisan-en-buyuk-iki-ihtiyacimiz/