Hazırlayan: John Piper
Yeryüzünde yaşayan ve dünya kurulalı beri boğazlanmış Kuzu’nun yaşam kitabına adı yazılmamış olan herkes ona [canavara] tapacak. (Vahiy 13:8)
Adları yaşam kitabına yazılmış olanların kurtuluşu güvendedir.
Yaşam kitabına yazılmanın kurtuluşu güvence altına almasının sebebi, bu kitabın adının “boğazlanmış Kuzu’nun yaşam kitabı” olmasıdır. Kitapta yer alan isimler, kendi eylemlerine bağlı olarak kurtulmazlar. Mesih’in boğazlanmasına bağlı olarak kurtulmaktadırlar.
Ancak Yuhanna 20:12’de şöyle der: “Tahtın önünde duran küçük büyük, ölüleri gördüm. Sonra kitaplar açıldı. Yaşam kitabı denen başka bir kitap daha açıldı. Ölüler kitaplarda yazılanlara bakılarak yaptıklarına göre yargılandı.” Eğer Mesih’in boğazlanmasına bağlı olarak kurtuluyorsak, nasıl oluyor da “kitaplar” içerisinde yer alan eylemlerimiz Yargı Günü’nde bir rol oynuyor?
Cevap şu ki, eylemlerimizi kaydeden bu kitaplar, Mesih’e olan aidiyetimizi ortaya koyacak yeterli kanıta sahip olacak ve Mesih’e olan imanımızın ve O’nunla olan birliğimizin resmi bir beyanı olarak işlev görecek.
Vahiy 21:27’yi düşünün: “Oraya [Yeni Yeruşalim’e] murdar hiçbir şey, iğrenç ve aldatıcı işler yapan hiç kimse asla girmeyecek; yalnız adları Kuzu’nun yaşam kitabında yazılı olanlar girecek.” Burada görüldüğü üzere, kişinin adının yaşam kitabında yazılı olmasının sonucu yalnızca o kişinin mahvolmaması değil, aynı zamanda iğrenç ve günahkâr davranışlar da sergilememesidir.
Örneğin, çarmıhtaki suçluyu düşünün. İsa onun cennette olacağını söyledi (Luka 23:43). Ancak kitaplar açıldığında, ona gelecek olan yargı ne olacak? Sonuçta yaşamının %99,9’u günahtan ibaret olacaktır.
Bu suçlunun kurtuluşu, Mesih’in kanıyla güvence altında tutulacak. Adı, boğazlanmış Kuzu’nun yaşam kitabında yazılı kalacak.
Sonrasında Tanrı kitapları açacak. İlk olarak, Oğlu’nun üstün kurbanını yüceltmek amacıyla suçlunun yaşam boyu süren o günah kaydını kullanacak. İkinci olaraksa o son sayfayı, suçlunun çarmıhta kökten bir değişim yaşadığı o anın yazılı olduğu sayfayı okuyacak. Son güne ait kayıtta yer alan, Tanrı’nın suçlunun yaşamında gösterdiği bu eylem, suçlunun Mesih’e olan imanının ve O’nunla olan birliğinin resmi bir beyanı olacak. Kurtuluşunun temeli de kendi eylemleri değil, Mesih olacak.
Dolayısıyla, kitaplarda yazılı olan şeylerin Mesih’e olan imanımızın ve O’nunla olan birliğimizin resmi bir beyanı olacağını söylediğimde, bu kayıtta iyi eylemlerin kötü eylemlerden daha fazla bulunacağını kastetmiyorum.
Kastettiğim şey şu: Orada kaydedilecek olan Mesih’teki yaşam, imanın, yeniden doğuşun ve Mesih’le birliğin gerçekliğini gösterir türden bir yaşam olacak. Hristiyan olarak her günümüz böyle ilerler. Mahkûmiyetimizin geçmişte kaldığına (Romalılar 8:1), adımızın yaşam kitabında yazılı olduğuna ve bizde iyi bir işe başlamış olan Tanrı’nın bunu Mesih İsa’nın gününe dek tamamlayacağına tümüyle güvenerek yaşarız.
Tüm içerikler aksi belirtilmedikçe Müjde Birliği’ne aittir. Kişisel amaçlar veya ticari olmayan amaçlar dahilinde, bu içerikleri özgürce kullanabilir, paylaşabilir ve çoğaltabilirsiniz. Ancak yazılı içeriğin çevrimiçi yayınlandığı durumlarda, şu şekilde asıl makaleye gönderme yapan bir ibare eklenmesi gerekmektedir:
(c) Müjde Birliği. Asıl makaleye şuradan erişebilirsiniz: https://mujdebirligi.com/gunluk-ruhsal-okumalar/5-nisan-yargi-gunundeki-kitaplar/