Neyin Kutsal Kitap’a uygun bir şekilde kültüre uyum sağlamak ve neyin Kutsal Kitap’a uygun olmayan bir şekilde taviz vermek anlamına geldiğini belirlerken kullanılacak en iyi yöntem şu soruyu sormaktır: Bu, Müjde’nin insanı gücendiren yani rahatsız edip harekete geçiren yanını daha net bir hale getiriyor mu? Eğer öyleyse, bu Kutsal Kitap’a uygun bir şekilde kültüre uyum sağlamaktır. Değilse, bu Kutsal Kitap’a uygun olmayan bir şekilde taviz vermektir.
İlk etapta, evin içinde ayakkabılarınızı çıkarmak veya sol elinizle yemek yememek gibi kültürel uygulamalar, Müjde’yle hiçbir alakası yokmuş gibi görünüyor olabilir. Ancak bu gibi kültürel geleneklere uymak, kültürel farklılıklardan dolayı insanları gücendirme ihtimalimizi ortadan kaldırarak, Müjde’yi daha doğrudan iletmemize izin verir. Bu kültürel sürçme taşlarının kaldırılması, dinleyiciye Müjde’nin insanı gücendiren yani rahatsız eden yanını daha net bir şekilde duyma fırsatı verir. Başka bir deyişle, iyi bir şekilde kültüre uyum sağlama, insanların kültür sebebiyle değil, Müjde sebebiyle sürçmesine fırsat verir.
Öte yandan, Kutsal Yazılar’a ters olan kültürel uygulamaları kabul ederseniz veya Müjde’yi, kişinin inançlarına fazla meydan okumayacak bir şekilde, olduğundan daha yumuşak göstererek sunarsanız, kültüre bu şekilde bir “uyum sağlama”, kılık değiştirmiş bir tavizdir. Nitekim böyle yapmak, Müjde’nin gücendirme yani insanı rahatsız etme yönünü azaltır ve azalttığı ölçüde de, Müjde’yi bulanıklaştırır.
Tüm içerikler aksi belirtilmedikçe Müjde Birliği’ne aittir. Kişisel amaçlar veya ticari olmayan amaçlar dahilinde, bu içerikleri özgürce kullanabilir, paylaşabilir ve çoğaltabilirsiniz. Ancak yazılı içeriğin çevrimiçi yayınlandığı durumlarda, şu şekilde asıl makaleye gönderme yapan bir ibare eklenmesi gerekmektedir:
(c) Müjde Birliği. Asıl makaleye şuradan erişebilirsiniz: https://mujdebirligi.com/makaleler/kultur/cevremizdeki-kulture-dogru-bir-sekilde-uyum-saglamakla-kutsal-kitapa-uygun-olmayan-bir-sekilde-taviz-vermek-arasindaki-farki-nasil-anlariz/